Ingredienser:

  • ca 1 dl olivolja
  • 1 väldigt stor lök skivad i 0,5 cm breda skivor
  • 3 dl torra gröna eller bruna linser
  • 1 l vatten
  • 2 dl basmatiris eller liknande
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

Värm oljan i stekpanna på medelvärme.
Lägg i lök och stek tills den blivit mörkt brun (12-15 min). Rör ofta! Speciellt på slutet.

Under tiden löken steks:
Skölj linserna. Lägg linserna i en kastrull tillsammans med 1liter vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter.
Tillsätt ris, rikligt med peppar och ev. mer vatten.
Lägg på lock och koka tills riset är klart, ca 15 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och rör i hälften av löken och ca 1 tsk salt. Låt stå med lock, men inte på en varm platta, i 5 min innan servering.

Servera med creme fraishe eller t.ex. tzatziki.