- ca 500-700g färs (kyckling eller fläsk)
- 6-12 vitlöksklyftor, finhackade
- 1-6 thai birds eye chili, finhackade
- 4-7 schalottenlökar, skivade
- 2-4 msk matlagningsolja
- Ett knippe holy basil / thai basil / en kruka vanlig basilika (holy basil & birds eye chili finns vanligtvis i asiatiska livsmedelsbutiker), grovt hackad
- Fisksås
- Ett par ägg
- Ris
Häll rikligt med olja i en stekpanna/wok och hetta upp ordentligt. Ha i vitlök & chili och fräs någon minut, vitlöken ska helst inte bli bränd.
Häll i färsen och bryn ordentligt. När man fått lite stekyta på färsen häller man i löken och fortsätter steka.
Ös i fisksås, åtminstone en matsked eller två, och stek under omrörning någon minut till. Stäng av värmen och vänd i den hackade basilikan. Bli inte orolig om det ser ut att vara väldigt mycket basilika, den kommer att krympa av värmen.
Häll över färsen till valfritt uppläggningsfat, och häll i ytterligare en matsked olja eller två i stekpannan. Hetta upp ordentligt och stek ett par ägg tills de är riktigt krispiga på undersidan. Bonuspoäng om man samtidigt öser oljan på ovansidan av äggen.
Servera med ris och ett eller ett par stekta ägg. Sambal Oelek passar väldigt bra till denna rätten.
PS. Istället för mycket fisksås kan man istället blanda soja, ostronsås, socker och fisksås och röra ihop till en sås som man häller i. Rätten går att variera i oändlighet, ovanstående är bara min favoritversion. Jag brukar laga den med fläskfärs alternativt finhackat kycklinglår.
Tack Niklas Dahllöf för receptet