En gazpacho i kylen är ett måste under sommaren. Gott som förrätt, snacks eller ett glas när hälsa man känner för det. Denna Gazpacho kommer ifrån en vän i Spanien I samband med ett bröllop så blev vi bjudna på denna soppa och receptet var tvunget att hänga med hem till Sverige.
Ingredienser
1 kg Tomater
1 vitlöksklyfta
75cl olivolja
1 matsked vitvinsvinäger
1 röd paprika
1 liten gurka
salt och peppar
Gör såhär:
Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar, skär tomaterna i mindre bitar. Skala gurkan och hacka den grovt tillsammans med övriga grönsaker.
Mixa i en blender eller med en stavmixer tillsammans med olivolja och vitvinsvinäger. Vill man ha lite mer sting så rekommenderar jag att använda en bit röd chili.
smaka av med salt och peppar.
Servera soppan väl kyld tillsammans med krutonger. Krutonger gör du lättast av en bit lantbröd. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär resten i tärningar. Sväng runt med olivolja i en ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills krutongerna fått fin färg.